Virstanpylväs: Vesa Vilkki ja 400 liigaottelua

Julkaistu: 12.02.2021 Julkaisija: Anu Mäkinen

Ystävänpäivänä on myös salibandyn kannalta juhlavat tunnelmat, kun jäsenemme Vesa Vilkin tuomaroi 400. pelinsä miesten Salibandyliigassa / F-liigassa. Vesa on parinsa Mikko Alakareen kanssa jakamassa oikeutta Oilersin kotipelissä SPV:tä vastaan. Vesan ura erotuomarina on alkanut 1998 ja kotimaisten sarjojen lisäksi hänet on voinut pongata kansainvälisiltä kentiltä. Vesa on myös toiminut useita vuosia pääsarjaerotuomareiden omassa erotuomarikerhossa Saletissa hallituksen jäsenenä sekä puheenjohtajana. Haastoimme Vesan vastaamaan lähes kymmeneen kysymykseemme.

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
peruskurssilta vuonna 1998 ja ensimmäiset otteluni tuomitsin pian tämän jälkeen Herttoniemen Sport Pointissa. Näissä ensimmäisissä otteluissani sain mentorikseni itsensä legendan Pentti Pankan.

2. Erotuomaroinnissa parasta on...
itsensä haastaminen ja huippusuoritukseen pyrkiminen illasta toiseen. Erotuomariharrastus on vuosien varrella vienyt moneen mielenkiintoiseen paikkaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosien saatossa olen tuomaroinnin kautta saanut tavata lukemattoman määrän hienoja ihmisiä ja luonut monia ystävyyssuhteita.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin....
rauhallisuus ja määrätietoisuus. Huipulla pärjätäkseen erotuomari tarvitsee monia erilaisia taitoja kuten kykyä kommunikoida erilaisten ihmisten kanssa välillä haastavissakin tilanteissa. Ihmisten välinen kunnioitus rakentaa luottamusta, jota uralla menestyminen vaatii.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne...
jossa tovi pohdittiin etenemistapaa. Olimme EFT-turnauksessa Lausannessa ja viimeisen päivän ottelunamme oli Sveitsi-Ruotsi. Pari tuntia ennen h-hetkeä selvisi, että hallin katosta vuotaa reilusti vettä keskelle pelikenttää. Oman haasteensa tilanteeseen toi se, että paikalle oli kutsuttu Kansainvälisen Olympiakomitean delegaatio seuraamaan lajia sekä vielä samana iltana lähdössä ollut Ruotsin joukkueen paluulento. Yhteistyössä joukkueiden ja järjestäjien kanssa tilanne saatiin ratkaistua ja peli pelattua puolitoista tuntia alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

5. Erotuomarius on harrastuksena...
antoisa ja mielenkiintoinen: koskaan ei tule valmiiksi ja jokaisesta pelistä voi oppia jotakin uutta!

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
kaikki joukkueet, joilla on Suomen lippu rinnassa

7. Salibandykenttien ulkopuolella...
nautin perhe-elämästä. Perheeseeni kuuluvat vaimo sekä kolme- ja kuusivuotiaat pojat. Perheen tuki on mahdollistanut rakkaan harrastuksen jatkumisen näin pitkään!

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla...
mausteinen, aromikas ja lämmin

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi...
Metallican For Whom the Bell Tolls https://www.youtube.com/watch?v=eeqGuaAl6Ic

Uutisen kuvakollaasin kuvat:
vasen Salibandyliiton Flickr, oikea Salibandylehden kansi 6/2002 (alunperin kuvan ottanut Markku Huoponen)