Kiinnostaako erotuomarius?

Seuraavat erotuomarien peruskurssit järjestetään syksyllä 2020. Koulutustiedot löydät lähemmin suomisport.fi -sivustolta hakusanalla "erotuomari".

Erotuomarina saat:

  • mukavan yhteisön ja kollegat
  • haastavan ja kehittävän harrastuksen
  • kasvua lajin parissa
  • rahallisen korvauksen harrastuksesta

Erotuomarilta edellytetään:

  • Vähintään 12 vuoden ikää
  • Asennetta kehittyä tuomarina
  • Kykyä oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen
  • Harkintakykyä ja tervettä järkeä

Jos sinulla on yllä kuvatut vaatimuslistan ominaisuudet, sinulla on mahdollisuus liittyä salibandyerotuomareiden kovatasoiseen joukkoon! Erotuomareista on jatkuvasti kova kysyntä, pelejä riittää kaikille.

Erotuomarina oleminen on haastavaa, mutta siinä ei silti tarvita yli-inhimillisiä kykyjä. Terveellä järjenkäytöllä, oikeudenmukaisuuden tajulla ja halulla kehittyä pääsee jo pitkälle. Tuomariuralla eteneminen on käytännössä sinusta itsestäsi kiinni. Erotuomarina toimiminen kasvattaa myös omaa kärsivällisyyttäsi, sekä opettaa vuorovaikutus- ja johtamistaitoja, joista on hyötyä myös kentän ulkopuolella.

Erotuomarikoulutukset

  • Erotuomarin peruskurssit uusille erotuomareille löydät Suomisportista hakusanalla "Erotuomari" tai tämän linkin kautta silloin kuin niihin on mahdollista ilmoittautua.

Haastavalle ja mielenkiintoiselle uralle ei kenenkään tarvitse lähteä ilman opastusta. Peruskursseilla saat pohjan erotuomarina toimimiselle. Peruskurssin jälkeen saat ensimmäisiin peleihisi pariksesi kokeneemman tuomarin, joka opastaa, antaa rakentavaa palautetta ja tukee tuomariurasi alkuvaiheessa. Peruskurssin järjestää Suomen Salibandyliitto eli SSBL.

Kaikki tuomarit käyvät vuosittain koulutuksessa. Korkeammalle luokitelluilla tuomareilla koulutus on laajempi. Alueelliset tuomarit käyvät minimissään muutaman tunnin mittaisen kertauksen kauden aluksi. Vuosittaisten koulutuksien sisältö koostuu sääntö- ja tulkintakertauksista, -muutoksista, ajankohtaisista asioista, kauden painotuksista jne. Kaikissa koulutuksissa on myös läpäistävä sääntökoe

Erotuomareiden koulutukseen liittyy myös erotuomarivalmennus, jota järjestetään käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Erotuomarivalmennuksessa kokeneempi erotuomari tulee ottelutilanteeseen ensin katsomaan ottelun, sitten ottelun jälkeen antamaan erotuomareille palautetta tilanteesta. Palautteeseen kuuluu niin ruusut kuin risutkin, mutta erityispaino on tuomareiden kehityksellä siitä eteenpäin. Erotuomarivalmentaja pyrkii antamaan eväitä siihen, miten kentällä toimiva erotuomarikaksikko voisi kehittää toimintaansa.

Lisää tietoa erotuomarikoulutuksesta voit lukea suoraan Salibandyliiton sivuilta: http://salibandy.fi/kilpailu/erotuomarit/haluatko-erotuomariksi/

Tarinoita erotuomariudesta

Maaka Salminen

Aloitin vuonna 2017 tuomaroinnin "uudestaan" (vihellettyäni muutaman vuoden -90 luvulla teininä) eli toisien sanoen erittäin monen välivuoden ja sääntömuutoksien jälkeen.

Lähdin erotuomariksi kokeakseni myös sen roolin lajin parissa ja nähdäkseni kuinka haasteellista se on verrattuna pelaamiseen ja valmentamiseen sekä millaisia kokemuksia se voisi tuoda tullessaan. Täytyy myöntää, että tähänastinen kokemukseni on, että tämä rooli on haastavampaa, värikkäämpää ja mausteisempaa kuin nuo muut. :)

Tärkeintä tuomariudessa on nähdä/kokea laji "uusin" silmin ja elein, haastaa itseäni ja kehittyä.

Eero Vähä-Vahe

Kolmas kauteni erotuomarina käynnistyi syksyllä 2018, ja nyt olen alueen Kärkiryhmässä.

Lähdin erotuomariksi, koska halusin varmistaa, että salibandyharrastus jatkuu, kun pelaajana ei meinaa pysyä vauhdissa. Olin harkinnut asiaa jo vuosia ennen kuin onnistuin googlaamaan alkeiskurssien aikataulut ja ilmoittautumiset. Pelaajana omat rajat on jo nähty, nyt motivoi kokeilla mihin rahkeet riittävät tuomarina.

Tuntuu hyvältä, jos joukkueet kokevat pelin jälkeen tulleensa kohdelluiksi oikeudenmukaisesti. Samalla tavalla onnistumisista saa kiksejä tuomarina kuin pelaajana.