Virstanpylväs: Vesa Vilkki ja 350 miesten salibandyliigan ottelua

Julkaistu: 17.10.2018 Julkaisija: Anu Mäkinen


Kuva: Juhani Järvenpää

Eilisessä LASB -Happee ottelussa Lahden Suurhalli Areenalla tuli jäsenellemme Vesa Vilkille täyteen 350 miesten salibandyliigan ottelua. Vilkillä on meneillään 17. kausi miesten salibandyliigassa ja 11. kausi kansainvälisenä erotuomarina. Joulukuussa edessä olevat MM-kisat ovat neljännet miesten MM-kisat, joissa hän toimii erotuomarina. Vesa on ollut myös pitkään liigaerotuomareiden oman erotuomarikerhon SALET ry:n hallituksen jäsen. Salibandyliiton ja USBEK:n viralliset muistamiset jaetaan ensi viikon perjantain ottelussa Indians - LASB.

Haastoimme Vesan vastaamaan Lähes kymmeneen kysymykseen.

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
vuonna 1998 silloisessa Herttoniemen Sport Point -hallissa. Ensimmäiset ottelut olivat muistaakseni miesten vitosdivaria ja näissä otteluissa erotuomariparinani toimi legenda Pentti Panka

2. Haastavin tilanne tuomaroidessa on...
kun nopeassa tilanteessa tapahtuu jotain sellaista mitä et kunnolla pysty havaitsemaan. Nämä ovat usein tilanteita, joissa tapahtuu joko maila- tai vartalokontakti ja jotka myös usein aiheuttavat toisen pelaajan loukkaantumisen. Näissä tilanteissa pääsääntöisesti vaihtoehtoina on joko tilanteen tahattomuus tai iso rangaistus. Yllättävän usein jälkikäteen videolta katsottuna tilanteessa se oma havainto on kuitenkin ollut oikea.

3. Tuomaroinnissa parasta on...
itsensä haastaminen ja huippusuoritukseen pyrkiminen illasta toiseen. Erotuomariharrastus on vuosien varrella vienyt moneen mielenkiintoiseen paikkaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosien saatossa olen tuomaroinnin kautta saanut tavata lukemattoman määrän hienoja ihmisiä ja luonut monia ystävyyssuhteita.

4. Minusta tekee hyvän tuomarin...
rauhallisuus ja määrätietoisuus. Huipulla pärjätäkseen erotuomari tarvitsee monia erilaisia taitoja kuten kykyä kommunikoida erilaisten ihmisten kanssa välillä haastavissakin tilanteissa. Ihmisten välinen kunnioitus rakentaa luottamusta, jota uralla menestyminen vaatii.

5. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne...
jossa oli aineksia vaikka mihin. Syksyllä 2008 U19 poikien MM-karsintaturnauksessa Unkarissa vastakkain pelasivat Venäjä ja Georgia, jotka olivat tuolloin sodassa keskenään. Tämä ottelu annettiin meidän tuomittavaksemme. Itse ottelu oli varmasti yksi rauhallisimmista urallani ja päättyi hyvinkin ystävällisissä merkeissä.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
Varsinaista suosikkijoukkuetta minulla ei ole, mutta jos olisi, se löytyisi varmasti jalkapallon puolelta. Kaikki iloista ja viihdyttävää peliä pelaavat joukkueet ovat mieleeni. Kesän 2018 jalkapallon MM-kisojen finaalijoukkueet Ranska ja Kroatia käyvät hyvistä esimerkeistä.

7. Salibandykenttien ulkopuolella...
nautin perhe-elämästä ja työskentelen maksamisen parissa. Perheeseeni kuuluvat vaimo sekä kolmen ja hieman alle vuoden ikäiset pojat. Vaimolle haluankin sanoa kiitokset siitä tuesta ja kannustuksesta, jonka olen aina saanut. Ilman sitä näin pitkä ura huipulla ei olisi mahdollinen.

8. USBEK:sta mieleeni tulee...
pitkäjänteisesti erotuomaritoimintaa kehittävä yhteisö, jonka kautta olen tutustunut moniin hienoihin ihmisiin.

9. Vapaa sana.
Eri lajitoimijoiden välinen vuorovaikutus ja keskinäinen ymmärrys on viimeisten vuosien aikana parantanut merkittävästi. Tätä kehitystä pitää mielestäni tukea ja siihen haluan myös antaa oman panokseni. Hieno esimerkki on salibandyliigan päävalmentajien aloite jättää kaikki tuomareille huutelu pois ja antaa kapteenien hoitaa ottelunaikainen keskustelu. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että aloitteiden pitää tulla toimijoilta itseltään – ulkoa annettuna määräyksenä tämä tuskin olisi toiminut.

Lisäksi haluan tietenkin kannustaa kaikkia erotuomariharrastuksesta kiinnostuneita kokeilemaan. Saattaa käydä niin, että harrastuksena alkanut toiminta vie mukanaan ja muuttuu jossakin vaiheessa tavoitteelliseksi tekemiseksi. Ja vaikka ei muuttuisikaan, siitä voi silti saada huikeita elämyksiä!