Virstanpylväs: Mikko Alakare ja 400 miesten salibandyliigan ottelua

Julkaistu: 07.03.2019 Julkaisija: Anu Mäkinen

Perjantaina 21.12. pelataan Espoon Otahallissa ottelu (Indians - Oilers), jossa alueemme erotuomarilla Mikko Alakareella tulee täyteen 400 miesten salibandyliigan ottelua. Alakare on ensimmäinen erotuomari, joka ylitti 300 liigaottelun rajan vuonna 2014. Seuraavaksi eniten liigaotteluita on plakkarissa Alakareen parilla Vesa Vilkillä, jolla tuli 350 ottelua täyteen lokakuun alussa.

USBEK onnittelee Mikkoa huimasta suorituksesta ja on perjantaina paikalla onnittelemassa. Juhlaottelun kunniaksi julkaisemme muutama viikko sitten Helsingin Sanomissa julkaistun Mikko Alakareen haastattelun myös omilla sivuillamme.

Mikko Alakare tuomitsemassa Prahan MM- kisojen avausottelua Saksa - Tsekki. Kuva: IFF


----

MIKKO ALAKARE TUOMAROI SAMALLA VIIKOLLA JALKAPALLON MESTARIEN LIIGASSA JA SALIBANDYN MM-KISOISSA – KEHUU AUSTRALIA–THAIMAA-OTTELUN TUNNELMAA ”HILLITTÖMÄKSI”

ALAKARE ON YLPEÄ SIITÄ, ETTÄ ON SAANUT OLLA JALKAPALLON JA SALIBANDYN HUIPULLA NIIN PITKÄÄN MUKANA.

PRAHA. Mikko Alakare on kokenut erotuomarina kaikenlaista, mutta marras-joulukuun vaihteessa oli hänenkin mittareillaan poikkeuksellinen viikko.

Keskiviikkona 28. marraskuuta hän toimi avustavana erotuomarina Mestarien liigan lohkovaiheen ottelussa Atlético Madrid–Monaco Mattias Gestraniuksen johtamassa suomalaiskuusikossa.

Ja jo kolme päivää myöhemmin Alakare oli viheltämässä salibandyn MM-kisoissa Tšekissä. Hän tuomaroi parinsa Vesa Vilkin kanssa isäntämaan avausottelun Saksaa vastaan.

Alakare on erotuomarina siitä harvinainen tapaus, että hän on mukana kahdessa lajissa kansainvälisellä huipputasolla.

Pääsy Mestarien liigaan oli tietenkin unelmien täyttymys. Mutta myös salibandy maistuu edelleen makealta, vaikka takana on jo viidet miesten MM-kisat, yhdet naisten MM-kisat, Worlg Gamesit ja niin edelleen.

”Oli yli 12 000 katsojaa ja tunnelma niin sanotusti katossa”, Alakare kuvailee avauspeliä.

PRAHASSA syntyi salibandyn MM-kisojen uusi yleisöennätys. Ennätykselle löytyy Alakaren havaintojen mukaan hyvin katetta, sillä arkipäivinä pelatuissa pikkumaiden otteluissa on ollut erinomainen tunnelma.

”Australia–Thaimaa-ottelussakin oli yleisöä yli 7 000. Katsomossa oli ilmeisesti paljon koululaisia ja meininki oli hillitön. Hartwall-areenalla pelattu Superfinaali jää helposti kakkoseksi.”

Alakare on saanut salibandy-yhteisössä paljon kehuja kollegoilta Mestarien liiga-pelistään. Hän on ylpeä siitä, että on saanut olla jalkapallon ja salibandyn huipulla niin pitkään mukana.

”Mestarien liigaa pidetään jopa aika abstraktina asiana, sillä salibandy on tietyllä tavalla aika pieni yhteisö ja kaikki tuntevat toisensa. Jalkapallossa mittasuhteet ovat toisenlaiset ja aika yllättäviltäkin tahoilta on tullut positiivisiat kommenttia.”

ALAKARE arvioi, seuraavat työtehtävät jalkapallossa voisivat olla Eurooppa-liigan jatkopeleissä vuodenvaihteen jälkeen. Sitten alkavat EM-karsinnat ja ensi kaudella tavoitteena on tietenkin taas Mestarien liiga.

Salibandyssa Alakare on tuominnut Vesa Vilkin kanssa 12 vuotta, kun molempien aiemmat parit lopettivat.

”Olemme menestyneet tosi hyvin 12–13 vuotta. Uskaltaisin väittää, että olemme Suomen kaikkien aikojen menestynein erotuomaripari salibandyssa.”

Esimerkiksi MM-kisoissa Alakare ja Vilkki ovat olleet yhdessä neljästi.

Alakare on ehti viheltää edellisen parinsa Jukka-Pekka Koskelan kanssa MM-finaalissa vuonna 2004.

Sen jälkeen se ei olisi ollut sääntöjen mukaan edes mahdollista, sillä Suomi on ollut siitä lähtien aina finaalissa, eikä maaneutraliteettia salibandyssa rikota.

Uutinen on julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa 9.12.2018. Uutisen on kirjoittanut Tero Hakola.