Virstanpylväs: Henri Heinola & Manu Marttinen 250 salibandyliigan ottelua

Julkaistu: 05.03.2020 Julkaisija: Anu Mäkinen

Huomenna perjantaina Salibandyliitto ja USBEK ry muistavat parivaljakkoa Henri Heinola - Manu Marttinen salibandyliigan puolivälisarjan Oilers - Indians ensimmäisessä ottelussa 250 salibandyliigan erotuomaritehtävän johdosta. Manu (kuvassa vasemmalla) ja Henri ovat tuttu näky liigakenttien lisäksi myös kansainvälisistä otteluista jo usean kauden ajalta. Molemmilla on lisäksi taustaa erotuomarivaikuttamistyöstä sekä USBEK:n että liigaerotuomareiden yhdistyksen Salet:n hallituksesta. Haastoimme Henrin ja Manun vastaamaan lähes kymmeneen kysymykseen.


Kuva: Esa Jokinen

Henrin vastaukset lähes kymmeneen kysymykseen:

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
Porissa Urheilutalon neuvotteluhuoneessa vuosituhannen vaihteessa. Pillijuristit ry koulutti ja Henri 15v lähti luutimaan.

2. Erotuomaroinnissa parasta on...
Isot haasteet. Sen vaikean matsin parhaalla mahdollisella tavalla hoitaminen.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin...
Kova, analyyttinen luonne, itseluottamus ja mielestäni aika hyvä havainnointikyky. En pelkää konflikteja, painetta tai kovia tilanteita. Väitän että oon teknisesti aika taitava tunnistamaan asioita ja aistimaan tunnetiloja kentällä.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne, jossa...
Kanssani saman ikäinen ja uransa viime kauteen päättänyt Tuukka Kiviranta Seinäjoelta ajoi allekirjoittaneen ulos kaukalosta tyylipuhtaalla lonkkataklauksella B-juniorien final four -karsintaturnauksessa Tampereella(?) ratkaisevassa ottelussa kun junioreina pelattiin SM-mitaleista 15-16 vuotiaina. Saatiin 5 min ylivoima mutta ei ainoatakaan maalia, hävittiin matsi ja SPV meni meidän (SBS Pori) sijasta lopputurnaukseen. Muistan hyvin kun makasin laidan takana ihmetellen mistä se pommi oikein tuli.

5. Erotuomarius on harrastuksena...
Haastava koska sidosryhmiltä harvoin saa kiitosta tai arvostusta. Palkitseva koska pysyy lähellä lajia ilman sitoutumista tiukkaan joukkueurheilun harjoittelun aikatauluun. Hieno koska pääsee edistämään lajin kehitystä. Rakas koska niin monet ystävyydet ovat syntyneet erotuomariuden kautta.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
Varmaan huhtikuussa 60-vuotisjuhliaan viettävä futiksen kasvattajaseura Musan Salama. Porin Ässät, Chicago Bulls ja New York Rangers tulevat enemmän ja vähemmän lähellä perässä. Pidän kyllä tosi useista urheilujoukkueista ja arvostan vielä useamman tekemisiä.

7. Salibandykenttien ulkopuolella minä...
Metsästän kokemuksia, syön hyvää ruokaa ja sporttaan muuta kuin salibandyä. Tennis on uusin kiinnostuksen kohde.

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla (kolme sanaa)...
vanha, tukeva ja turvallinen.

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi...
Metallican Master of Puppets (tunnista ironia!) https://www.youtube.com/watch?v=S7blkui3nQc

Manun vastaukset lähes kymmeneen kysymykseen:

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
Kotkan ”kössi-hallilla” paikallissarjassa 1996. SSBL sarjoissa syksyllä 1999 käytyäni Imatralla Pasi Kylmämaan vetämällä alkeiskurssilla.

2. Erotuomaroinnissa parasta on...
Sekä itsensä haastaminen kovissa tilanteissa, että kaikki se vuorovaikuttaminen ja uusiin eritaustaisiin ihmisiin tutustuminen kansallisissa ja kansainvälisissä ympyröissä.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin...
Pelin ja sisällä olevien toimijoiden ymmärtämien. Kova kokemus. Halu tehdä asiat oikein ja aina paremmin.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne, jossa ...
Laji tarvitsee persoonia, joten nostan tähän yhden (jo pelaajauransa lopettaneen) aiheuttaman (erään) mukavan kommelluksen: pohjalaisessa Liigajoukkueessa pelasi pitkään joukkueen taisteluhengen ruumiillistuma numerolla 84. Eräässä pelissä sattui tilanne, jossa pallo päätyi kenenkään huomaamatta kaukalon ulkopuolelle (hävisi vaan). ”Punainen 84” keksi ottaa toisen pallon kaukalon vierestä käteensä ja jatkoi vain muinamiehinä pelaamista heitettyään pallon itselleen eteensä. Näitä tiettyjä pelaajia ja heidän pieniä positiivisia jekkuja on ikävä. Toivottavasti näitä kasvaa lisää myös tulevaisuuden Liigaan. Laji tarvitsee persoonia.

5. Erotuomarius on harrastuksena...
haastava ja opettaa sinulle paljon sinusta itsestäsi.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
Tietysti jalkapallon puolelta KTP. ”Mies voi lähteä Kotkasta, mutta Kotka ei miehestä”

7. Salibandykenttien ulkopuolella minä...
Työskentelen rakennusalalla digitalisaation parissa, harrastan CrossFittiä ja Rock ’n Swing tansseja.

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla (kolme sanaa)...
Kokenut, osaava, luotettava

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi...
Jari Sillanpää levytti heti USBEK:n perustamisen jälkeen kappaleen Pariisi – Helsinki (1995). Laulu kertoo USBEK:n ensimmäisistä jäsenistä maailmalla ja heidän kaipuustaan rakasta kerhoaan ja kotikaupunkiaan kohtaan. https://www.youtube.com/watch?v=OD6Uz2wrNpE