Virstanpylväs: Daniel Ljungberg ja 250 divarin runkosarjan ottelua

Julkaistu: 16.10.2019 Julkaisija: Anu Mäkinen

Lauantai-iltana 19.10. pelataan merkityksellinen ottelu Kirkkonummella, sillä tuolloin pelattava Rangers - NST ottelu on pääsarjaerotuomari Daniel Ljungbergin 250. divarin runkosarjaottelu erotuomarina. Divariotteluita hänellä on kokonaisuudessaan jo yli 260 ja menossa on hänen 19. kausi divarierotuomarina. Erotuomariuransa hän on aloittanut vuonna 1997 ja kerhomme jäsenet saattavat hänet muistaa myös useiden kerhon pikkujoulujen pääjärjestäjänä.


Kuva: Juhani Järvenpää


Haastoimme Dallun vastaamaan lähes kymmeneen kysymykseemme:

1. Salibandyerotuomariurani alkoi...
Kävin peruskurssin syksyllä -97. Vetäjinä toimi Olli Eloranta ja Marco Matinvesi. taisin saada sääntökokeesta 9/20 ja luulin että se oli siinä kunnes vetäjät sanoivat että kaikki pääsevät kentälle.

2. Erotuomaroinnissa parasta on...
Se, kun käyt oikein kunnolla siellä epämukavuusalueella, ja huomaat vuosien päästä miten siitä on jatkossa hyötyä. Tämän lisäksi on mainittava kollegat, jotka jaksavat kuunnella huonoja juttujani vuodesta toiseen.

3. Minusta tekee hyvän erotuomarin...
Haluan tehdä pelissä parhaani enkä ajattele olevani paras. Siis nöyryys.

4. Salibandykentiltä mieleeni on jäänyt tilanne, jossa...
Kaksi ääripään tilannetta on jääneet lähtemättömästi mieleeni:

Kerran Loviisassa divaripelissä pelaaja loukkaantui ja odotimme 45min ambulanssia koska häntä ei voinut siirtää kentältä ennen ambulanssin saapumista. Kun ambulanssi saapui, hänelle tehtiin joku toimenpide keskellä kenttää ja se tuskanhuuto mikä hänestä yhtäkkiä lähti hiljensi kyllä hallin aivan täydellisesti. Siitä sitten jatkamaan peliä ja pitämään linja samanlaisena...

Kerran SBETSM-kisoissa dädien pelissä Jaska Aaltonen rupesi huutelemaan jotain tehtyäni maalin. Päätimme sitten selvittää välit valomiekoilla. Jaska on aina ollut henkilö jota katson ylöspäin joten pakkohan se oli Jeditradition mukaisesti päihittää eli katkaisin siltä pään kahdella valomiekalla. Dädit ei koskaan kuole joten Jaska elää nyt toista elämäänsä. Jos joku ei usko, tallenne on olemassa.

5. Erotuomarius on harrastuksena...
Pitkällä tähtäimellä henkisesti hyvin vaativaa ja yhtä paljon kehittävää. Väittäisin että olisin huonompi ihminen ilman erotuomariharrastusta.

6. Suosikkiurheilujoukkueeni on...
Tukholman AIK. pelaavat jalista junaradan vieressä stokiksessa.

7. Salibandykenttien ulkopuolella minä...
työskentelen eläkeyhtiössä ja kasvatan kolmea jälkikasvun edustajaa paloheinässä. Jos joku ei vielä tiennyt, tykkään hiihtämisestä.

8. USBEK:a voi kuvailla sanoilla (kolme sanaa)...
Vahva. Kaunis. Perinteinen.

9. Jos USBEK olisi laulu, niin se olisi...
Yellow Submarine


Divarierotuomariden tilastoihin voit tutustua täällä: https://salibandy.fi/huippu-urheilu/divari/historia-ja-ennatykset/divarituomarit-1990-2015/