Mitä on sähköpyörätuolisalibandy?
Sähköpyörätuoli- eli SPT-salibandy on Suomessa Salibandyliiton alaisuuteen kuuluva paraurheilun joukkuelaji, joka on suunnattu vaikeavammaisille. Laji on nimensä. Mukaisesti salibandyjohdannainen, sitä pelataan pitkälti samoilla välineillä ja säännöstö on yhdistelmä mm. salibandyn, jalkapallon ja koripallon lainalaisuuksia.
Lisätietoa lajista: https://salibandy.fi/fi/sarjat/erityisryhmat/sahkopyoratuolisalibandy/
MM-kisat ja erotuomarin näkökulma
Kisat alkoivat virallisesti 9.8.2022, mutta tuomarit, juryn jäsenet sekä luokittelijat saapuivat kisapaikalle jo lauantaina 6.8. Ensimmäiset päivät pitivät sisällään niin ohjattua kuin vapaatakin ohjelmaa, kisojen tuomaritoiminnan linjaamista sekä yhteishengen luomista tuomarijoukkueen sisällä. Kisat itsessään olivat tuomarin näkökulmasta intensiiviset: kuusi pelipäivää, joista jokainen sisälsi vähintään yhden tuomarisuorituksen sekä joinain päivinä lisäksi jalkapallosta tutun avustavan erotuomarin tehtävät. Normaalin ottelurutiinin (ruokailu, lepo, valmistautuminen) lisäksi jokainen ottelu valvottiin palautetilaisuuksineen, minkä lisäksi lähes joka päivä päätettiin erotuomaripalaverilla. Muu aika kului mm. omatoimisella joukkueiden scouttaamisella sekä ottelutallenteiden katsomisella; SPT-salibandyssä joukkueiden ja yksittäisten pelaajien pelitapojen tunteminen on monessa määrin jopa tärkeämpää kuin salibandyssa.
Tunnelma Surseen Stadthallessa oli yhdellä sanalla kuvattuna uskomaton. Yleisöä oli huippuotteluissa lähemmäs 500 ja ilmapiiri kuin jalkapallon paikallisderbyssä. Hollantilaiset, tanskalaiset, italialaiset ja etenkin sveitsiläiset kannattajat panivat parastaan ja puoli tuntia ennen alkuvihellystä hallissa soivat jo kannustuslaulut, torvet, rummut ja totta kai lehmänkellot. Korotettu katsomo korosti hornankattilan tunnelmaa ja henkilökohtaisena huippukokemuksena olivat alkusarjan kärkikamppailu Hollanti – Sveitsi sekä semifinaali Sveitsi - Tanska. Meteli oli korvia huumaava ja allsvenskan-pillistä ulosmitattiin kaikki se teho, jota työkalulla oli annettavaa. Kotimaisissa palloilusarjoissa on vielä paljon tekemistä fanikulttuurin kanssa ja manner-eurooppalaiset veljemme sekä siskomme jättivät lähtemättömän jäljen tämän erotuomarin kovalevylle.
Erotuomarin näkökulmasta kisat olivat huikea menestys. Olosuhteet, jotka kelpaisivat lähes mille tahansa F-Liigan seuralle, kaikki ottelut striimattiin livenä monikameratuotantona selostuksen kera ja luonnollisesti KV-kilpailuissa kansallislaulujen kuunteleminen keskiviivalla tuskin kyllästyttää koskaan. Tuomareille oli varattu erinomaiset pukeutumistilat sekä muut puitteet, kuljetukset majoituspaikalta hallille ja takaisin kulkivat saumattomasti ja erotuomarina oli mahdollista keskittyä olennaiseen.
Suomalainen salibandyosaaminen teki vaikutuksen niin joukkueisiin kuin otteluvalvojiin, mutta työparini ollessa tanskalainen jäivät mitalipelit valitettavasti väliin: Suomi kairasi tiensä pronssipeliin ja Tanska vei lopulta mestaruuden huikean jatkoaikatrillerin päätteeksi.
Päällimmäisenä muistona kisoista jäävät mieleen järjetön tunnelma, erittäin kovatasoiset ottelut, mutta ennen kaikkea yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus. SPT-salibandyn arvojen ytimessä ovat toverillisuus ja yhdessä eläminen ja kisat päätettiin päätösillalliseen, johon osallistuivat kaikki joukkueet taustavoimineen ja tuore maailmanmestari Tanska toivotettiin äänekkäin kunnianosoituksin tervetulleeksi juhlatilaan. Kaiken ilon, voiton, taistelun, pettymyksen ja kyynelten jälkeen kaikki ovat kisoissa yhtenä perheenä; arvot, josta voimme kaikki ottaa jotain opiksi.
Tästä tunnelmia virallisen koostevideon muodossa. Seuraavat arvokisat järjestetään 2024, kun Euroopan mestaruus on jaossa. Katso turnauksen koostevideo: https://www.youtube.com/watch?v=8I-vIFLCSC8
Kisojen tuomarimatkasta lisämateriaalia @usbekry Instagramin "IPCH WM 22" -kohokohdasta.