Mikko Alakare ja Vesa Vilkki yhteensä 1000 miesten liigaottelua

Julkaistu: 22.03.2024 Julkaisija: Jim Pohjansaro

Keväästä 2006 asti tuomariparina viheltäneille Mikko Alakareelle ja Vesa Vilkille tuli helmikuun 10. päivä Lempäälä Bläk Boxissa täyteen yhteensä 1000 miesten liigaottelua. Haastoimme Mikon ja Vesan videohaastatteluun vastaamaan kysymyksiin liittyen heidän yhteiseen matkaansa. Voit katsoa videohaastattelun USBEK ry:n Instagramsivuilta tai lukea vastaukset tästä uutisesta kirjoitettuina.

Mikä on tuonut teidät yhteen? (Mikko)

2006, hemmetin hyvä tuuri. Molemmilla oli hieman hankala tilanne, kun silloinen tuomaripari lopetti. Onneksi lopettivat samana keväänä ja meillä kävi joulu. Mä olin silloin viheltänyt jo vähän pidempään kuin toi junnu (Vesa), mutta olin huomannut, että toi seriffi käveli liigaan saluunan ovet paukkuen. Kävi hyvä tsägä, että ollaan siitä asti saatu viheltää kimpassa.

Mikä on saanut jatkamaan yhteensä 1000 ottelun verran? (Vesa)

Se, että tää on ollut niin kivaa hommaa. Tässä on saavutettu matkan varrella aikalailla kaikki mitä on saavutettavissa ja nyt tää on perustunut jo aika monta vuotta siihen, että tää on ollut tosi hauskaa hommaa.

Vietättekö vapaa-aikaa yhdessä, miten? (Mikko)

Joo, vietetään. Ei tätä varmaan olis jaksanut kimpassa tehdä näin pitkään jos ei myös kentän ulkopuolella tultais juttuun. Erityisesti metelimusiikkia käydään livenä kuuntelemassa yhdessä. Täytyy rokkiveljelle terveisiä tässä, että henkisesti äärimmäisen tärkeitä tapahtumia. Jaksaa painaa myös näitä kun saa silloin tällöin huutaa keikalla.

Miten toimitte tilanteissa, joissa olette kentällä erimieltä? (Vesa)

Varmaan vähemmän on sellaisia tilanteita, jossa ainakaan ulospäin näkyisi, että ollaan kauheesti erimieltä tilanteesta. Niihinkin on mietitty toimintatapoja miten toimitaan ja lähtökohta on se, että molemmat (tuomarit) ymmärtää, että kentällä ain pitää ratkaisuja - ja ratkaisu aina tehdään. Yleensä se tulee sitten siltä, jolla on vahvempi näkemys tilanteesta. Niitä sitten puidaan jälkikäteen aika paljonkin ja analysoidaan tosi tarkastikin.

Miten tuette toisianne, kun kohtaatte vaikeita tilanteita tai pelaajia? (Mikko)

Haastavat tilanteet, pelaajat ja joukkueet ovat ehdottomastai yksi tämän homman suola. Jos tää ois helppoo niin ei varmaan oltais jaksettu tehdä näinkin pitkään. Me ollaan aika paljon mietitty yhteisiä erilaisia toimintamalleja, miten pystytään tukemaan kentällä haastavassa tilanteessa, kun tehdään ratkasua. Mutta myös ikäänkuin pelitilanteiden ulkopuolella, jos vaikka pelaaja on haastava, on mietitty paljon erilaisia liikkumis- ja kommunikoimismalleja, millä saadaan ohjattuu sitä fokusta siihen toiseen (tuomariin), jolle tilanne ei ole niin haastava. Yhteistyössä nämäkin menee ja aika paljon tehdään erilaisia mentaaliharjotteita, käydään keskusteluja ja tietysti kentällä ollaan saatu tosi pitkään harjotella erilaisia tilanteiden hallitatapoja.

Kertokaa joku tärkeä yhteinen muisto (Vesa)

Tärkeitä yhteisiä muistoja on matkan varrelta tosi paljon ja jos pitää jotain yksittäisiä nostaa, niin kyllä mä sanoisin, että ne liittyy aina arvopeleihin. On ne sitten finaaleja tai MM-kisojen välieriä, joita ollaan yhdessä saatu viheltää. Tehdään tätä hommaa kuitenkin aina se mielessä, että ollaan valinnoissa mukana, kun tärkeimpiin peleihin tuomareita valkataan.

Jakakaa yhteinen toimintamalli, joka on auttanut teitä (Mikko)

Luulen, että ollaan jaettu se yhteisymmärrys siitä, että mikä erotuomarin perustehtävä on kentällä, ja ollaan pystytty molemmat toteuttamaan sitä tosi voimakkaasti - varmaan ärsyttävyyteen asti ollaan aika tiukkoja tietyistä asioista. Mutta se, että ollaan jaettu ymmärrys siitä, että meidän rooliin kuuluu tietyissä asioissa olla tinkimättömiä. Mä luulen, että se on kuitenkin yksi isoimmista asioista meidän menestyksen takana.

Kiitos Mikko ja Vesa! USBEK ry onnittelee vielä toiseen otteeseen merkittävästä saavutuksesta.