Miesten MM-kisat alkavat - suomalaiserotuomarien mietteet kisojen alla

Julkaistu: 03.12.2021 Julkaisija: Anu Mäkinen

Miesten salibandyn MM-kisat starttaavat Helsingin jäähallilla tänään. Kisoihin on nimetty kaksi suomalaiserotuomariparia, jotka ovat molemmat kerhomme jäseniä. Kyselimme Henri Heinolalta, Manu Marttiselta, Thomas Ellikseltä ja Janne Sjögreniltä ajatuksia näin kisojen startin alla.

Heinola ja Marttinen kisojen erotuomarien esittelykuvassaan.

Manu ja Henkka olivat MM-kisaerotuomareita jo kolme vuotta sitten Prahassa, minkä lisäksi kv-pelejä on tullut muutenkin paljon. Kysyimmekin, että mikä näistä kisoista tekee erilaisen aikaisempiin kokemuksiin verrattuna: "Kisat Suomessa ovat tietty ainutlaatuinen juttu. Keskimäärin näitä kisoja taitaa olla joka maassa 10 vuoden välein, eli sinänsä voi olla ainutkertainen juttu." Henri ja Manu totesivat, että kisojen erotuomaristoon valitsemisesta tuli luonnollisesti hieno fiilis. Fiilis on kohonnut vielä lisää, kun näitä 2020 kisoja on nyt odotettu kokonainen vuosi.


Ellis ja Sjögren 2019 poikien U19 MM-turnauksen finaalipelin jälkeen pukukopissa.

Janne ja Thomas on näissä kinkereissä ensikertalaisia, vaikka kansainvälisiä pelejä toki onkin myös rutkasti takana; mm. edellisten U19 poikien MM-kisojen finaalipelin tuomarointi. Aikuisten MM-kisat on se korkein taso, johon voi erotuomarina päästä ja näihin kisoihin panostetaan isosti monesta suunnasta ja joukkueet tulevat pelaamaan täydellä sydämellä maalleen. Odotettavissa onkin Jannen ja Thomaksen mukaan varmasti erittäin mielenkiintoisia otteluita! Ensimmäistä kertaa aikuisten MM-kisojen erotuomaristoon valintaan liittyi isoja onnistumisen tunteita ja tavoitteiden täyttymistä. "Onhan se hienoa saada kuulua tällaiseen joukkoon, johon vain harvalla on mahdollisuus erotuomariurallaan päästä."

Erotuomarikerhona halusimme luonnollisesti tietää, että mikä kv-erotuomarina olossa on tavoittelemisen arvoista? Manu ja Henkka totesivat, että "Nimenomaan nämä MM-kisat. Parempia pelejä ei ole olemassa." Janne ja Thomaksen mielestä taasen "Mahdollisuus nähdä ja kokea lajikulttuuria muuallakin kuin Suomessa. Tämä auttaa myös kehittämään omaa erotuomarin työkalupakkia ja antaa mahdollisuuden viedä suomalaista erotuomariosaamista maailmalle".

Vinkiksi kv-urasta haaveileville kysyimme myös erotuomariparien polkua matkalla MM-kisaerotuomareiksi. Manu ja Henkka kertoivat, että "Ehkä yksi tärkeimmistä jutuista on ollut osallistuminen erilaisiin KV-juttuihin jo ennen varsinaista IFF-uraa. Kävimme esimerkiksi noin 10 vuotta sitten kolme kertaa putkeen Czech Openissa. Oli hienoa saada rakennettua omaa kontaktiverkostoa jo tuolloin. Suosittelemme vastaavaa toimintaa todella paljon." Jannen ja Thomaksen polku on lähtenyt liikkeelle erotuomarivaihdon kautta Prahasta. Tämän jälkeen he hakivat KV-erotuomareiksi, jonka jälkeen MM-karsintojen ja parin muun turnauksen kautta päätyivät U19 kisoihin 2019 ja nyt tänne.

Vielä lopuksi kysyimme vinkit kisojen seuraamiseen. Manu ja Henkka totesivat, että mielenkiintoista on seurata taisteluita AB ja CD lohkojen välillä: nouseeko jotain uusia maita haastamaan top4 kärkeä. Jannen ja Thomaksen vinkki on yksiselitteisesti "Fisherman’s Friend". Ja tottahan se on, kyllä erotuomareiden tekemistä kannattaa myös seurata läpi kisojen! Helppoa se on ainakin, kun tuomarit ovat värikkäissä vartavasten näitä kisoja varten tuunatuissa erotuomaripaidoissa.

USBEK toivottaa molemmille pareille huippukisoja ja hyviä pelejä ja muutenkin mahtavia kokemuksia!
Kisojen otteluohjelma löytyy täältä. Tunnelmia voi seurata myös @usbekry Instagram -tilin tarinoissa läpi turnauksen.